ALCEDO | Prietenul recoltelor sanatoase
Aug 3, 2021
GRATIS! Fii la curent zilnic
cu noutatile din domeniul agricol
+40 (21) 310.83.49
office@alcedo.ro

Comisia Europeana

UE are nevoie urgenta de solutii de protectie pentru culturile speciale

Comisia EuropeanaO coalitie larga a asociatiilor reprezentand agricultura din Europa si industriile din lantul alimentar solicita Uniunii Europene sa faca mult mai mult pentru a gasi solutii la lipsa de produse pentru protectia plantelor pentru culturile speciale cum ar fi fructele, legumele, orezul, florile sau semintele. In februarie 2014, Comisia Europeana a publicat mult asteptatul raport privind instituirea unui fond european pentru aceste asa numite produse cu utilizare mai scazuta. Asociatiile din lantul agroalimentar au fost de acord insa, ca propunerea lasa in urma inca multe probleme nerezolvate.

Lipsa solutiilor adecvate pentru protectia plantelor compromite nu numai competivitatea unui intreg lant agroalimentar – UE fiind al 2-lea mare producator de fructe si legume din lume si, de asemenea, al 2-lea cel mai mare importator – dar, de asemenea compromite capacitatea sectorului de a preveni si controla noii daunatori in curs de dezvoltare, ocuparea fortei de munca generata in cadrul sectorului si, cel mai important, diversitatea de produse de inalta calitate agroalimentara din Europa” a declarat Pekka Pesonen, secretarul general COPA COGEGA, in numele partenerilor lantului agroalimentar.

Acestea pot fi considerate culturi nesemnificative, dar, in realitate, ele sunt de o importanta majora in economia Europei si a consumatorilor” a declarat Jean-Charles Bocquet, director general al Asociatiei Europene de Protectie a Culturilor. ”Pentru a asigura solutii mai bune de protectie a plantelor, avem nevoie nu numai de o mai buna coordonare, dar si de un mecanism pentru stimularea cooperarii si de finantare a proiectelor de cercetare”.

Partenerii lantului agroalimentar propun un program permanent pentru culturile speciale, pentru a fi dezvoltate printr-o politica inteligenta, sustenabila, in concordanta cu obiectivele impuse de Europa 2020. Un astfel de program ar trebui sa ofere finantare  pentru a sprijini si stimula initiativele de a gasi solutii. Un program similar se desfasoara deja in SUA si, pentru fiecare dolar cheltuit pe acest program, a fost calculat  un beneficiu economic de 500 dolari (cheltuieli anuale de 14 mil de dolari oferind un beneficiu economic anual de 7,7 miliarde de dolari) .

sursa: agropages.com

Vrei să primești astfel de știri direct pe e-mail?Alcedo te ține la curent zilnic cu cele mai noi informații tehnice, economice și juridice din domeniul agricol.

Lasa un comentariu

Lucrezi în domeniul agricol? E important să fii informat la zi !