ALCEDO | Prietenul recoltelor sanatoase
Aug 11, 2020
GRATIS! Fii la curent zilnic
cu noutatile din domeniul agricol
+40 (21) 310.83.49
office@alcedo.ro

Archive: Posts

Afide  Schizaphis Graminum

Pentru cultivatorii de grau: Cum poate influenta iarna nivelul populatiei insectelor daunatoare? (partea II)

afide-_schizaphis-graminum

Afide (Schizaphis graminum)

In newsletter-ul de ieri, va spuneam despre posibilele efecte ale iernii asupra nivelului populatiei principalelor specii de insecte daunatoare la culturile de grau, amintind despre plosnita cerealelor (Eurygaster spp.) si gandacul ghebos (Zabrus tenebrioides).

Astazi, continuam cu influenta iernii asupra complexului de specii de afide (Schizaphis graminum, Rhopalosiphum maydis, Sitobion avenae, Rhopalosiphum padi, Metopolophium dirhodum). Asadar, acestea ierneaza in stadiul de ou de rezistenta pe diferite graminee spontane sau cultivate (in cazul speciilor nemigratoare) sau pe specii de pomi sau arbusti fructiferi si ornamentali (in cazul speciilor migratoare). In literatura de specialitate se mentioneaza ca mai multe zile, cu temperaturi scazute (sub -20 °C) sau cu persistenta stratului de zapada (mai mult de 30 de zile) au ca efect distrugerea unui numar insemnat de oua de rezistenta.

In cazul unei ierni usoare, fara zapada si cu temperaturi ridicate pentru aceasta perioada, populatiile de afide din primavara pot fi ridicate, daca si conditiile climatice vor fi favorabile.

In news-ul de maine, vorbim despre daunatorii din cultura de porumb si influenta iernii asupra acestora.

ing. Emil GEORGESCU

INCDA Fundulea

Lasa un comentariu