ALCEDO | Prietenul recoltelor sanatoase
Aug 9, 2020
GRATIS! Fii la curent zilnic
cu noutatile din domeniul agricol
+40 (21) 310.83.49
office@alcedo.ro

Archive: Posts

Vremea

Cum va fi vremea in aceasta saptamana

vremeaIn cea mai mare parte a teritoriului agricol, vremea se va caracteriza printr-un regim termic al aerului in general normal. Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 7…17°C, cea maxima se va situa intre 12…21°C, iar cea minima va oscila intre 1…13°C in majoritatea regiunilor agricole. Temperaturi mai coborate vor fi in depresiuni, -4…0°C unde izolat vor fi conditii de producere a brumei. Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm va prezenta valori cuprinse intre 10…20°C, optime parcurgerii proceselor vegetative la culturile infiintate in epoca optima, precum si continuarii insamantarilor de toamna. Sunt posibile ploi locale, nesemnificative din punct de vedere agricol, fiind insotite de intensificari de scurta durata ale vantului, in aproape toate regiunile agricole ale tarii.

Aprovizionarea cu apa in stratul de sol 0-20 cm (ogor), se va situa in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim, in Oltenia, Banat, Maramures, pe suprafete extinse din Crisana, Transilvania, vestul Munteniei, local in nordul si vestul Moldovei, izolat in sud-estul Dobrogei. Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata, puternica si local extrema) se vor inregistra in cea mai mare parte a Munteniei, Dobrogei, Moldovei, local in centrul si sudul Transilvaniei, nord-vestul Crisanei.

In conditiile mentionate, procesele vegetative la culturile de toamna (rapita, orz si grau) aflate in primele faze de vegetatie (germinare, rasarire si infrunzire) se vor desfasura in general normal, indeosebi in zonele de campie din jumatatea de sud a tarii si in ritmuri usor mai lente in restul teritoriului agricol si pe suprafetele afectate de fenomenul de seceta pedologica. La speciile prasitoare si pomi-viticole, fazele de coacere si maturare vor decurge in conditii relativ bune.

sursa:meteoromania.ro

Lasa un comentariu