ALCEDO | Prietenul recoltelor sanatoase
Oct 1, 2020
GRATIS! Fii la curent zilnic
cu noutatile din domeniul agricol
+40 (21) 310.83.49
office@alcedo.ro

Archive: Posts

Lamai

Cultivatorii de lamai din Africa de Sud suspenda exporturile spre UE

lamaiCultivatorii de lamai din Africa de Sud au decis sa-si suspende, in mod voluntar, exporturile spre Uniunea Europeana dupa descoperirea unei ciuperci care a infectat coaja unor fructe, decizie care ar urma sa-i coste pe cultivatori o suma de aproximativ un miliard de rand (n.r. rand=moneda in Africa de Sud), a anuntat luni Asociatia cultivatorilor de lamai din Africa de Sud.

Acestia au estimat ca vanzarile pe piata din UE, care in mod normal este responsabila pentru jumatate din exporturi, vor scadea cu pana la 15% in acest an din cauza actiunilor luate impotriva bolii citrus black spot (CBS). Ciuperca provoaca pete negre pe coaja fructelor de portocal si alte citrice insa nu este periculoasa pentru oameni.

“Nu vrem ca acest subiect sa provoace o escaladare a disputelor comerciale asa ca am decis sa oprim in mod voluntar exporturile” a declarat reprezentantul in UE al Asociatiei cultivatorilor de lamai din Africa de Sud, Deon Joubert. Africa de Sud este principala sursa de portocale pentru consumatorii din Marea Britanie, Germania si Franta insa cultivatorii de citrice din sudul Europei se tem ca ciuperca ar putea sa le afecteze arbustii daca fructele din Africa de Sud continua sa intre pe piata UE. Africa de Sud este cel de-al treilea mare exportator mondial de lamai, dupa Spania si Turcia.

sursa:agerpres.ro

Lasa un comentariu