ALCEDO | Prietenul recoltelor sanatoase
Aug 11, 2020
GRATIS! Fii la curent zilnic
cu noutatile din domeniul agricol
+40 (21) 310.83.49
office@alcedo.ro

Archive: Posts

Rapita 6

Combateti buruienile problema din cultura de rapita cu MAGISTRAL 50 SC

Rapita 6MAGISTRAL 50 SC, a doua denumire a produsului SULTAN 50 SC al companiei ADAMA, are ca substanta activa metazaclor 500 g/l, o substanta din grupa cloroacetanilide, care combate un spectru larg de buruieni cu rasarire din samanta. Este un erbicid sistemic activat de ploaie sau apa de irigare, substanta activa fiind usor absorbita si translocata de catre buruienile sensibile, prin radacini. In interiorul acestora actioneaza, blocand diviziunea celulara prin inhibarea sintezei unor proteine, acizi grasi si a ligninei. Fata de plantele de cultura din familia Cruciferae (rapita, mustar, legume varzoase etc.) are selectivitate biologica si ca atare se poate aplica atat preemergent cat si postemergent timpuriu. Remanenta produsului este destul de indelungata, astfel ca prin efectul sau rezidual protejeaza culturile de noi valuri de imburuienare pana la incheierea randurilor.

MAGISTRAL 50 SC combate foarte bine majoritatea speciilor de buruieni anuale si perene rasarite din samanta, atat dicotiledonate cat si monocotiledonate.

Dintre buruienile sensibile, cele mai intalnite sunt: Capsella bursa-pastoris (traista ciobanului), Amaranthus retroflexus (stir), Chrysanthemum segetum (vetricea), Lamium purpureum (urzica moarta), Geranium dissectum (laba gastei), Matricaria spp. (musetel), Myosotis arvensis (nu-ma-uita), Papaver spp. (mac salbatic), Senecio vulgaris(spalacioasa), Stellaria media (rocoina), Veronica spp. (ventrilica), Echinochloa crus-galli (iarba barboasa), Digitaria ischaemum (meisor), Poa annua (hirusor), Setaria spp. (mohor), Sorghum bicolor (sorg).

Moderat sensibile sunt: Chenopodium album (spanac salbatic), Gallium aparine (turita), Polygonum aviculare(troscot), Spergula arvensis (hrana vacii), Urtica spp. (urzica), Bromus spp. (obsiga secarei).

Rapita de toamna

Spectru de combatere: Buruieni monocotiledonate anuale (Echinochloa) si dicotiledonate anuale (Amaranthus, Chenopodium, Capsella, Matricaria, Galium, in faza optima de 2-4 frunze). Se va utiliza in doza de 1,2-1,6 l/ha preemergent si 1,6-2,0 l/ha postemergent. La rapita de toamna, MAGISTRAL 50 SC se aplica fie preemergent la scurt timp dupa semanat, fie postemergent timpuriu (in toamna sau chiar primavara foarte devreme, la reluarea vegetatiei), cand buruienile dicotiledonate sensibile au maxim 2-4 frunze. In acest ultim caz, doza de MAGISTRAL 50 SC se mareste pana la 2,0 l/ha, in timp ce, la aplicarea preemergenta, doza este mai mica (1,6 l/ha), iar samanta trebuie sa fie bine acoperita cu un strat subtire de pamant. In toate cazurile se folosesc volume normale de solutie la hectar.

MAGISTRAL 50 SC nu este omologat doar pentru rapita de toamna. El este, de asemenea omologat si pentru:

Mustar, varzasi conopida de toamna

Spectru de combatere: buruieni dicotiledonate (anuale si unele perene) si monocotiledonate. Se utilizeaza in doza de 1,5 l/ha pre si postemergent.

Capsun pe rod, stoloniere de capsun

Spectru de combatere: buruieni monocotiledonate si dicotiledonate anuale din samanta. Se aplica in doza de0,5 l/ha (in 300 l apa/ha).

Lasa un comentariu