ALCEDO | Prietenul recoltelor sanatoase
Aug 5, 2020
GRATIS! Fii la curent zilnic
cu noutatile din domeniul agricol
+40 (21) 310.83.49
office@alcedo.ro

Archive: Posts

Combateti bolile din culturi cu SALVATOR 25 EW

Oferta ALCEDO pentru aceasta toamna, va aduce ca noutate la cultura de rapita produsul numit SALVATOR 25 EW, avand in compozitie tebuconazol 250 gr/l.

SALVATOR 25 EW este a doua denumire comerciala a produsului ORIUS 25 EW si este un fungicid sistemic din grupa chimica a triazolilor. Dupa aplicare este absorbit in tesuturi (in maxim 2 ore de la aplicare) si se transloca acropetal, avand o remanenta de circa 3-4 saptamani. Datorita proprietatilor sale, produsul are actiune preventiva dar si curativa si eradicanta.

Pentru a preveni instalarea rezistentei patogenilor, se va evita aplicarea a mai mult de 2 tratamente cu SALVATOR 25 EW la aceeasi cultura si pe aceeasi suprafata intr-un sezon.

In toamna, la rapita se recomanda ca tratament pentru cresterea rezistentei plantelor la iernare si pentru combaterea patogenului Phoma lingam. Aplicarea tratamentului se face in faza de rozeta a rapitei. SALVATOR 25 EW actioneaza ca un veritabil regulator de crestere (provoaca scurtarea tijei si concentrarea sucului celular, pregatind mai bine plantele pentru iernare), doza omolgata in acest caz fiind de 0,5 l/ha.

In primavara, la rapita se fac tratamente preventive (mai ales in culturile mai dese, bine iesite din iarna) sau curative, la aparitia primelor simptome de boala, putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum), alternarioza (Alternaria brassicae), putregaiul uscat (Phoma lingam), putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea), fainarea (Erysiphe communis); doza omologata: 1,0 l/ha;

SALVATOR 25 EW nu este, insa omologat doar pentru rapita. El are omologari si pentru cereale paioase, legume, pomi sau vie, dupa cum urmeaza:

Grau, orz

Spectru de combatere: complex de boli foliare; doza omologata: 0,5 l/ha; Momentul optim de tratament este primavara, dupa infratirea cerealelor si pe parcursul impaierii, cand sunt conditii optime de infectie.

Castraveti

Spectru de combatere: fainare (Sphaerotheca fuliginea), in concentratie de 0,05%; Se aplica tratamente cu volum normal de solutie, tinand cont de gradul de dezvoltare al frunzisului plantelor de cultura, cu mijloace terestre de pulverizare. Momentul optim este la aparitia primelor simptome de infectie incipienta sau preventiv, cand vremea este calda si cu umiditate relativ ridicata a aerului.

Mar

Spectru de combatere: fainare (Podosphaera leucotricha), rapan (Venturia inaequalis), in concentratie de 0,05%; Tratamentele cu SALVATOR 25 EW se fac in stadiul de buton roz (inainte de inflorirea deplina) si pana la scuturarea petalelor, acestea fiind fenofazele in care marul este cel mai sensibil la instalarea infectiilor primare. In conditii extreme se pot face tratamente cu SALVATOR 25 EW chiar si in timpul infloritului, fara a afecta polenizarea si calitatea fructelor. In toate cazurile, produsul se va combina cu un fungicid de contact contra rapanului, cum ar fi MERPAN 80 WDG sau FOLPAN 80 WDG, pentru a preveni instalarea rezistentei. Se pot face tratamente si mai tarziu in cursul verii (mai ales contra infectiilor secundare de fainare), dar numai daca anterior nu s-a mai aplicat SALVATOR 25 EW la tratamentele contra rapanului si in alternanta cu produse antioidice de contact (sulf), astfel incat sa se previna instalarea rezistentei.

Samburoase

Spectru de combatere: monilioza (Monilia spp.), in concentratie de 0,075-0,1%; Se aplica tratamente in fenofazele sensibile (inflorit, maturarea fructelor) preventiv sau la aparitia primelor semne de infectie pe flori, lastari sau fructe. Volumul de solutie depinde de inaltimea si densitatea coroanelor pomilor, asigurandu-se o concentratie corespunzatoare de 0,075-0,1%, in functie de momentul tratamentului (preventiv sau curativ) si presiunea de infectie.

Tomate

Spectru de combatere: alternarioza (Alternaria solani), in concentratie de 0,05%; Se aplica tratamente cu volum normal de solutie, tinand cont de gradul de dezvoltare al frunzisului plantelor de cultura, cu mijloace terestre de pulverizare. Momentul optim este la aparitia primelor simptome de infectie incipienta sau preventiv, cand vremea este calda si cu umiditate relativ ridicata a aerului.

Vita-de-vie

Spectru de combatere: fainare (Uncinula necator); doza omologata: 0,4 l/ha; Tratamentele se fac in preajma infloritului si pana la compactarea ciorchinilor, asigurand o norma de 0,4 l/ha (de regula in 1000 litri de solutie). Echipamentul de tratare trebuie sa asigure o pulverizare corespunzatoare inclusiv a partilor mai putin expuse ale butucilor de vie (mai ales partea inferioara si ciorchinii).

Pentru a afla mai multe informatii despre acest produs, dar si despre alte produse, puteti contacta reprezentantul Alcedo din zona dumneavoastra sau consultati site-ul www.alcedoltd.ro, la sectiunea PRODUSE.

 

Lasa un comentariu