ALCEDO | Prietenul recoltelor sanatoase
Aug 3, 2020
GRATIS! Fii la curent zilnic
cu noutatile din domeniul agricol
+40 (21) 310.83.49
office@alcedo.ro

Rapita

Cea mai mare recolta de rapita din istorie aduce anul acesta sute de milioane economiei

rapitaRecolta de 1 milion de tone de rapita, cea mai mare productie din istorie, aduce 300 de milioane de euro in urmatoarele luni, in care semintele vor fi vandute catre procesatori si traderi. „Sezonul de rapita de anul acesta nu se compara cu cel de anul trecut. Caderea de pret la pragul de 300 euro/tonă face ca aceasta cultura sa nu fie foarte interesanta. Trebuie avut in vedere ca este cea mai riscanta cultura“, a declarat Alexandru Iancu, administrator al unei companii de profil.

Marjele de profit facute la rapita in sezoanele trecute i-au impins pe fermieri sa isi majoreze expunerea pe aceasta cultura, astfel ca in acest an suprafetele au crescut cu 50%, la 380.000 de hectare. Cresterea recoltei a venit aproape in totalitate din majorarea suprafetelor pentru ca productivitatea medie a ramas aproape constanta. Rapita se cultiva pe aceeasi suprafata de teren intr-un ritm de rotatie de cinci ani.

Romania urca in acest an pe locul al saselea in UE la productia de rapita, depasind Danemarca. Cei mai mari producatori de rapita din UE sunt Germania, Franta si Polonia.

sursa: zf.ro

Lasa un comentariu